Basismatvarer i gresk kultur

August 6

Basismatvarer i gresk kultur


Gresk mat er preget av sin bruk av friske urter, oliven og olivenolje, geitost og yoghurt, og et omfattende utvalg av sjømat. Andre stifter av gresk mat inkluderer lam, aubergine, pinjekjerner, honning, tomater, og filo deig. Gresk mat reflekterer en rekke interessante påvirkninger - den inneholder Levantine, tyrkisk, italiensk og Balkan smaker, noe som tyder på sin lange historie. Faktisk ble den første kokebok skrevet av de gamle greske kokk Archestratos i 330 f.Kr.

Oliven og olivenolje

Basismatvarer i gresk kultur


Oliven og olivenolje har vært sentral i gresk mat for 4000 år. Oliven blir sett på som et symbol på kjærlighet og fred i gresk kultur, spesielt i den ortodokse religion. Olivenolje er brukt til å lage alt fra forretter til desserter. Faktisk er olivenolje så viktig for gresk mat som grekerne spise mer olivenolje per innbygger enn noe annet land i verden. Grekerne også konsumere store mengder oliven, inkludert dem i nesten hvert måltid. Oliven kan spises alene som en forrett eller de kan inngå som garnityr i salater, stuinger, hovedretter og til og med brød.

brød

Brød er et fast innslag av gresk mat og spises med alle måltider. Det finnes mange varianter av brød, noen av dem knyttet til bestemte helligdager og feiringer. Brød er ofte servert med en dip som balsamicoeddik og olivenolje, tsatsiki (agurk-yoghurt dip), taramosalata (fisk roe salat), eller melitzanosalata (aubergine salat). Populære greske brød inkluderer pita, tsoureki, kalouria og paximadi.

Goat Cheese & Yogurt

Basismatvarer i gresk kultur


Grekerne vanligvis ikke drikker melk, men de gjør en rekke oster fra geitemelk. De gjør også yoghurt fra geitemelk, som brukes til smaken mange retter. Standard oster inkluderer feta, kasseri, mizzithra og kefalotiri. Feta er mye brukt, vises i sandwicher, salater, fall og velsmakende kaker som spanakopita.

proteiner

Lam og sjømat er de vanligste proteiner som brukes i gresk mat. Mange grekere bor i kystnære områder, og så har tilgang til Middelhavets rikelig sjømat. Torsk, ål, blekksprut, red mullet, reker og blekksprut er ofte konsumert, som er annen fisk og skalldyr. Lam er den mest populære kjøtt og er vanligvis servert grillet, stekt eller stuet.

Urter og krydder

Basismatvarer i gresk kultur


Urter og krydder er nøkkelen til gresk mat. Selv de gamle grekerne hadde tilgang til et stort utvalg av fersk og tørket krydder, som er avslørt av stort mangfold av krydder som finnes i tradisjonell gresk mat. Krydder og andre vanlige ingredienser inkluderer sitroner, hvitløk, oregano, persille, løk, mynte, dill, kapers, sesamfrø, oransje blomst vann, kanel, retsina, fugemasse, fennikel, muskat, nellik, timian og basilikum.

Frukt og grønnsaker

Basismatvarer i gresk kultur


Den greske Klimaet er mildt, så mange frukter og grønnsaker trives der. Grekerne spiser tomater, spinat, squash, auberginer, gulrøtter, poteter, rødbeter, fava bønner, kikerter og mange andre grønnsaker, stivelse og belgfrukter. Favoritt frukt inneholder fiken, meloner, epler, druer, jordbær, kirsebær, aprikoser, plommer og fersken.

drikkevarer

Basismatvarer i gresk kultur


Vann, vin og kaffe er vanlige greske drikker. I tillegg er tradisjonelle drikker som ouzo (en lakris-flavored likør) og retsina (en harpiks-flavored vin) foretrekkes.


© 2019 termigone.com | Kontakt oss: webmaster# termigone.com