Tradisjonell irsk Herreklær

July 31

Tradisjonell irsk Herreklær


Den keltiske folk i Irland hadde på seg det som i dag regnes som tradisjonell irsk klær. Da kong Henry VIII tok makten han forbød tradisjonelle klær og tvang det irske folk til å samsvare med de kjole standarder i engelsk. Tradisjonell irsk klær er laget av ull, så det var en overflod av sau i Irland på den tiden. Mennene hadde på seg både kilter og trews, som begge ofte fødte folder. Saffron spesielt var en svært populær fargestoff i tradisjonell irsk klær.

trews

Selv kilter ble tidvis slitt, de var en tradisjonell form for kjole av den skotske vedtatt av irsk. Trews var den vanligste formen for plagg som bæres av menn for å dekke sine ben; de nådde alt fra ankler eller knær til den nedre delen av en manns mage. Opprinnelsen til ordet bukser kan spores tilbake til ordet trews. Trews var laget av ull, og noen par hadde skinn på innsiden av bena for å redusere slitasje når du er på hesteryggen. Trews ville ha vært enten fast i farge, eller de ville ha vist familien tartan. Ullen som brukes for trews ble kuttet i mønstre på et kors korn for å gi litt elastisitet til plaggene for økt komfort og passform.

Brat

Brat var en stor rektangulær kappe med frynser på kantene. Sammen med tartan bærende trews, fringed kapper var en av de viktigste plaggene avskaffet av kong Henrik VIIIs Dress loven av 1746. De rike mennene hadde på seg større unger, så det var en sammenheng mellom rikdom og brat størrelse. De ble festet over skuldrene av en brosje, og kan festes på mange forskjellige måter avhengig av været. For eksempel, hvis det var varmt, ble brat slitt med flere folder. I fuktig vær, ble brat bæres på en slik måte at det ville dekke skuldrene. Brats vanligvis hadde mønstre rundt kantene og fødte tartan av brukeren.

Leine

Leine var en lin underkjole laget av ull som ble oftest farget med safran. Det kan sammenlignes med dagens moderne skjorte. Leine ble slitt for å dekke overkroppen og for å fungere som et lag under drittunge. Som tilfellet var med brat, ville de rike irske menn slitasje en lengre Leine. Leine ville bli drapert over skuldrene og kunne nå alt fra litt under midjen til under kneet. Lengden, delvis avhengig av rikdom, ble også bestemt ved typen av trews blir slitt.

Inar

Den inar var en jakke for kaldere vær. Det ble slitt i stedet for Leine, og utvidet under midjen. Et belte var slitt i midjen, og det parti av plagget som falt under beltet ville ha blitt plissert. Soldater også ofte hadde inars.

Farging

Royalty i Irland tradisjonelt hadde på seg rød. Denne fargen var dyrt og forbeholdt de høyeste øvre classmen. Middelklassen utgjorde mesteparten av befolkningen, og de ble oftest funnet seg en kombinasjon av grått, svart og gul. Disse fargene kom fra naturlig farging av ull og fra safran fargestoff. Den laveste klassen fikk lov til å bære hva de hadde råd til, selv om dette var generelt jordfarget plagg som var gammelt og brukt.


© 2020 termigone.com | Kontakt oss: webmaster# termigone.com